Welcome to our store!

Parteneri

 

 

Tratat de crestere a bovinelor. Volumul I | Carte de C-tin Velea, Gh. Marginean

Descriere

 Reprezentand o importanta sursa furnizoare de produse alimentare cu valoare biologica superioara si apreciat mijloc de forta animala, cresterea si ameliorarea continua a diferitelor specii apartinatoare subfamiliei Bovinae, au constituit pentru omenire o permanenta si continua preocupare. Atentia deosebita si ponderea acestui sector in economia agricola mondiala, sun cu prisosinta ilustrate de faptul ca, bovinele asigura peste 96% din productia totala de lapte obtinuta pe glob, aproape 30% din a celei de carne si cca. 90% din totalul pieilor ce se folosesc in industria pielariei, la care se insumeaza si numeroase alte subproduse de larga utilizare. Din aceste considerente si datorita faptului ca bovinele constituie un mijloc de transformare in produse alimentare biologic superioare a diferitelor resurse vegetale si a unor reziduuri ale industriei alimentare care nu se pot folosi direct de catre om, acestea repreyinta 65-66% din totalul efectivelor de animale domestice crescute pe glob (exprimate in U.V.M.).

Trimite unui prieten Adauga parerea ta Adauga la wishlist Adauga in lista de comparare cu alte produse

CUMPARA

Pretul nostru: Lei (Ron) 80.00
Cantitate:

 


CUPRINS
 
CAPITOLUL 1. Locul şi rolul bovinelor în economia producţiei animale 1
1.1. Actualităţi şi perspective în creşterea bovinelor 2
1.2. Direcţii şi obiective în creşterea bovinelor pe plan mondial 18
1.3. Probleme şi orientări în creşterea şi exploatarea bovinelor în România 48
Bibliografie selectivă 66
 
CAPITOLUL 2. Caracterizarea biologică a subfamiliei bovinae 69
2.1.Probubalinele 74
2.1.1. Genul Bubalus 75
2.1.2. Genul Syncerus 78
2.1.3. Bivolul domestic 80
2.1.4. Creşterea bubalinelor în România 85
2.1.5. Rasele de bubaline 89
2.1.5.1. Bivolul de baltă 89
2.1.5.2. Bivoli de apă curgătoare (sau de râu) 91
2.2. Genul Bos 99
2.2.1. Subgenul Bison (bizontine) 100
2.2.2. Subgenul Bibos (bibovine) 102
2.2.3. Subgenul poephagus 104
2.2.4. Genul Bos 106
2.2.4.1. Bos zebu 107
2.2.4.2. Bos taurus 111
2.3. Exteriorul, conformaţia şi constituţia taurinelor 114
2.3.1. Tehnica de abordare şi decontenţie 119
2.3.2. Tehnică şi metode de individualizare 124
2.3.3. Tehnica de determinare a vârstei 134
2.3.3.1. Criteriile de determinare a vârstei dupădentiţie 134
2.3.3.2. Determinarea vârstei după alte criterii 142
2.3.4. Examenul zootehnic al pielii şi ale producţiilor piloase 146
2.3.4.1. Pielea şi caracteristicile acesteia 146
2.3.4.2. Părul 149
2.3.4.3. Culorile părului şi ale pielii 151
2.3.4.4. Modul de transmitere a culorilor 154
2.3.5. Tehnica examenului analitic al exteriorului 156
2.3.5.1. Examenul analitic al capului 157
2.3.5.2. Examenul analitic al gâtului 170
2.3.5.3. Examenul analitic al trunchiului 172
2.3.5.4. Examenul analitic al membrelor 191
2.3.5.5. Atitudini 201
2.3.5.6. Aplombul 203
2.3.5.7. Mişcările 208
2.3.6. Examenul sintetic al exteriorului 209
2.3.6.1. Aprecierea exteriorului prin metode somatoscopice 210
A. Aprecierea performanţelor de exterior prin metoda liniară, la rasa Bălţată romănească-Simmental 212
A.l. Dezvoltarea corporală 212
A.2. Musculatura 214
A.3. Fundament (membre) 214
A.4. Aprecierea ugerului 216
B. Aprecierea performanţelor de exterior prin metoda liniară
la rasa brună-Schwyz 223
C. Aprecierea performanţelor de exterior prin metoda liniară la rasa Bălţată cu negru românească-Holstein-friză 232
C.1. Tipul de lapte 232
C.2. Dezvoltare (format corporal) 233
C.3. Fundament (membre) 235
C.4. Uger 237
D. Aprecierea performanţelor de exterior prin metoda liniară la rasa Pinzgau 243
2.3.6.2. Aprecierea exteriorului prin metode somatometrice 254
2.3.6.3. Aprecierea exteriorului prin metode somatografice 269
2.3.6.4. Aprecierea raporturilor şi proporţiilor corporale 272
2.3.6.5. Constituţia şi tipurile constituţionale 281
2.3.6.6. Tipurile morfoproductive la taurine 284
2.4. Studiul comportamentului 287
Bibliografie selectivă 297
 
CAPITOLUL 3. Rasele de taurine 301
3.1. Clasificarea raselor de taurine 303
3.2. Rase de taurine neameliorate 304
3.2.1. Rasa sură de stepă 304
3.2.2. Rasa de munte -mocăniţa 318
3.3. Rasele de taurine ameliorate, exploatate pentru producţia de lapte 321
3.3.1. Familia (tipul) raselor Bălţată cu negru 321
3.3.1.1. Rasa Friză (sin.Olandeză, Holstein, Bălţată cu negru) 321
3.3.1.2. Rasa Meuse-Rhin-Ijseel-(M.R.I.JL) 325
3.3.1.3. Rasa Red Holstein 325
3.3.1.4. Rasa Bălţată cu roşu de şes sau Nederungsvich rotbunte 326
3.3.1.5. Rasa Bălţată cu negru românească 326
3.3.1.6. Rasa Bălţată cu negru de câmpie (sin. Bălţată cu negru germană, Schwarzbuntes Hiederungsviet) 340
3.3.1.7. Rasa Frizona bălţată cu negru franceză (Francaise Frisenne pie noir - F.F.P.N) 342
3.3.1.8. Rasa Frizonă de Marea Britanie 342
3.3.1.9. Rasa Holstein Friză (sin.Dudch Friesian SUA) 343
3.3.2. Familia (tipul) raselor roşii 344
3.3.2.1. Rasa Angeln sin. Angler Rotviech 344
3.3.2.2. Rasa Roşie daneză (Rodt Danek Malkeroeg-R.D.M) 345
3.3.2.3. Taurinele Roşii dobrogene (Roşie românească) 346
3.3.3. Rasele de „unt" 348
3.3.3.1. Rasa Jersey 348
3.3.3.2. Rasa Guernsey 350
3.3.4. Rasa Ayrshire 351
3.3.5. Familia (tipul) raselor Simmental 352
3.3.5.1. Rasa Simmental 352
3.3.5.2. Rasa Bălţată românească 357
3.3.5.3. Rasa Fleckvieh austriac, sin. Alpenfleckvieh, sau Bălţată austriacă.374
3.3.5.4. Rasa Fleckvieh, sin. Bălţată germană 376
3.3.6. Familia (tipul) raselor brune (Schwyz) 378
3.3.6.1. Rasa Schwyz-Brună de Alpi 378
3.3.6.2. Rasa Brună de Maramureş 381
3.3.6.3. Rasa Brună germană (Deutsches Braunvieh) 395
3.3.6.4. Rasa Brună austriacă (Braunvieh, Montafon) 396
3.3.6.5. Rasa Brună americană (Brown Swiss) 398
3.3.7. Familia (tipul) raselor Pinzgau 399
3.3.7.1. Rase Pinzgau 399
3.3.7.2. Rasa Pinzgau de Transilvania 401
3.3.7.3. Rasa Pinzgau germană (Pinzgau Rind) 407
3.3.8. Rasa Red Poli 408
3.3.9. Rasa normandă 409
3.4. Rasele de taurine ameliorate, specializate în direcţia producţiei de carne 411
3.4.1. Rasele de carne englezeşti 412
3.4.1.1. Rasa Hereford 412
3.4.1.2. Rasa Shorthorn 414
3.4.1.3. Rasa Aberdeen Angus 416
3.4.1.4. Rasa Galloway 418
3.4.2. Rasele de carne franceze 419
3.4.2.1. Rasa Charolaise 419
3.4.2.2. Rasa Limousine 422
3.4.3 Rasele de carne italiene 424
3.4.3.1. Rasa Chianină 424
3.4.4. Rasa bălţată belgiană - bleu Blanc Belgie 426
3.4.5. Rase provenite din hibridări 427
3.4.5.1. Rasa Santa Gertruda 428
3.2.5.1. RasaBrangus 429
3.4.5.1. Rasa Beefmaster 430
3.4.5.2. Rasa Charbray 431
3.4.5.3. Rasa Braford 431
3.5. Structura de rasă a taurinelor şi aria lor de răspândire în România 431
Bibliografie selectivă 437
 
CAPITOLUL 4. Ameliorarea taurinelor 441
4.1. Fundamentarea elaborării programelor de ameliorare a taurinelor 444
4.1.1. Structura de rasă 444
4.1.2. Direcţii şi obiective în ameliorarea taurinelor 447
4.1.3. Sistemul de ameliorare 450
4.1.3.1. Principii de bază ale metodologiei de ameliorare 450
4.1.3.2. Metodica înmulţirii şi ameliorării 451
4.1.4. Tehnica selecţiei 452
4.1.4.1. Selectarea după fenotipul propriu 461
A. Stabilirea apartenenţei de rasă 462
B. Aprecierea dezvoltării, a conformaţiei corporale şi a constituţiei 462
C. Aprecierea după însuşirile de producţie 472
C.1. Aprecierea taurilor după nivelul însuşirilor de producţie 473
C.2. Aprecierea vacilor după nivelul însuşirilor de producţie 473
4.1.4.2. Selecţia după fenotipul ascendenţei şi ale rudelor colaterale 476
A. Selecţia după fenotipul ascendenţilor 476
B. Selecţia după fenotipul rudelor colaterale 476
4.1.4.3. Selecţia după fenotipul descendenţilor 480
4.1.5. Sisteme de împerechere şi dirijarea acestora 483
4.1.5.1. împerecherile asemănătoare sau neasemănătoare genetic 483
4.1.5.2. împerecheri asemănătoare sau neasemănătoare fenotipic 490
4.2. Programul de circuitare a materialului biologic pe destinaţii de creştere în fermele (crescătoriile) de taurine 491
4.3. Programul tehnic de asigurare şi de producere a taurilor 496
4.3.1. Producerea dirijată a taurilor de reproducţie 497
4.3.2. Selecţia tăuraşilor de prăsilă 501
4.3.2.1. Selecţia tăuraşilor destinaţi însămânţărilor artificiale 501
4.3.2.2. Selecţia taurilor pentru monta naturală 506
4.3.2.3. Selecţia vacilor din rasele de carne (sau pentru carne) 506
4.3.3. Progresul genetic aşteptat prin aplicarea programului de ameliorare..507
4.3.4. Cadrul organizatoric de aplicare a programului de ameliorare 507
Bibliografie selectivă 510
 
CAPITOLUL 5. Reproducţia la taurine 515
5.1. Durata vieţii sexuale 515
5.2. Particularităţile ciclului sexual la vacă şi factorii care influenţează fecundaţia 516
5.3. Particularităţile funcţiei de reproducţie la tauri 527
5.4. Maturitatea sexuală 531
5.5. Maturitatea de reproducţie 536
5.6. Fecundarea 536
5.6.1. Factorii fiziologici condiţionaţi de materialul seminal 537
5.6.2. Factorii fiziologici condiţionaţi de ovul 539
5.6.3. Factori tehnologici 542
5.7. Gestaţia 547
5.7.1. Modificări morfofiziologice pe durata gestaţiei 552
5.7.1.1. Modificări morfologice ale organismului matern pe durata gestaţiei 552
5.7.1.2. Modificări morfofiziologice pe durata vieţii intrauterine a fătului 556
5.7.2. Durata gestaţiei 561
5.7.3. Diagnosticul gestaţiei 564
5.7.3.1. Metode clinice 565
5.7.3.2. Metode de laborator 567
5.8. Parturiţia 568
5.8.1. Semnele prodomale ale parturiţiei 568
5.8.2. Mecanismul parturării 569
5.8.2.1. Expulzarea fătului 571
5.8.2.2. Stadiile parturiţiei 572
5.8.2.3. Momentul şi caracterul parturiţiei 577
5.8.2.4. Tulburări în parturare 579
5.9. Puerperiumul 583
5.10. Sisteme de însămânţare 586
5.10.1. însămânţarea naturală sau monta 586
5.10.2. însămânţarea artificială 589
5.10.3. Intensivizarea activităţii de reproducţie 590
5.11. Organizarea şi programarea activităţilor de reproducţie 596
5.11.1. Programarea activităţii de reproducţie a vacilor şi a tineretului femei 597
5.11.2. Pregătirea materialului biologic de reproducţie 600
5.12. Tehnologia de exploatare a taurinelor de reproducţie 600
5.12.1. Tehnica de hrănire a taurinelor de reproducţie 601
5.12.2. Tehnica de întreţinere a taurilor 603
5.12.3. Tehnica de îngrijire a taurilor 604
5.12.4. Regimul de utilizare a taurilor 606
5.13. Tehnica de exploatare a vacilor gestante (în repaus mamar) 606
5.13.1. Repausul mamar 606
5.13.2. Tehnica de hrănire 608
5.13.3. Tehnica de întreţinere 610
5.13.4. Tehnica de îngrijire 611
5.13.5. Pregătirea şi supravegherea ratărilor 612
5.13.5.1. Pregătirea vacilor gestante şi a junincilor pentru fatare 612
5.13.5.2. Supravegherea ratării 617
5.13.5.3. îngrijirea vacilor după parturare 617
Bibliografie selectivă 619

Autor: Constantin Velea, Gheorghe Marginean
Titlul cartii: Tratat de crestere a bovinelor | Vol. I
Producator: Editura RISOPRINT
Data aparitiei: 2012
ISBN: 978-973-53-0734-9
Numar de pagini: 622
Format: Academic
Mod de legare (Coperta): Interior cusut, coperta cartonata

 

 

NOTĂ JURIDICĂ (RESPECTAREA DREPTURILOR DE AUTOR)

Drepturile de autor (drepturile de copyright) asupra cartilor in format clasic (tiparit), asupra manualelor, asupra ebook-urilor (cărţilor/lucrărilor în format electronic) sau oricăror alte materiale, articole, documentatii, studii etc. publicate pe portalulwww.lucrari.ro

În conformitate cu dispozitiile Legii nr. 8/1996, cu modificările și completările ulterioare, drepturile de autor asupra asupra cartilor in format clasic (tiparit), asupra manualelor, asupra ebook-urilor (cărţilor/lucrărilor în format electronic) sau oricăror alte materiale, articole, documentatii, studii etc. publicate pe site-ul www.lucrari.ro aparțin creatorului sau creatorilor lor, respectiv editurilor care funcţionează în cadrul societăţii noastre, colectivului de redacţie, ori editurilor sau autorilor parteneri. Toate drepturile sunt rezervate acestora!

Lucrările prezentate pe site-ul nostru (prin "lucrari" înţelegându-se orice material publicat, fie el carte clasica, manual, ebook, studiu, material, referat etc.) nici în tot, nici în parte, NU pot fi copiate, reproduse, traduse, arhivate sau transmise sub nicio formă şi prin niciun fel de mijloace mecanice sau electronice fără acordul scris (semnat si stampilat) al creatorului respectivei lucrări sau companiei care detine drepturile de autor.

Este interzisă, de asemenea, chiar şi după achiziţionare, publicarea lucrărilor pe diverse site-uri tip bază de documente (gen scribd.com sau altele asemănătoare), pe site-uri de socializare sau pe orice alte suporturi, fără un acord scris.

Drepturile de distribuţie, atât în România, cât și în străinătate, aparțin în exclusivitate autorilor lucrărilor sau companiilor producătoare.

În cazul în care descoperiţi că persoane rău intenţionate au încălcat drepturile de autor, vă rugăm să ne anunţaţi folosind telefoanele de contact sau adresa de email, iar noi vom lua în cel mai scurt timp măsurile legale ce se impun de la caz, la caz. Pentru că vrem să încurajăm respectarea drepturilor de autor pe internet, fiecărei persoane care descoperă un abuz în sensul celor menţionate mai sus, îi vom oferi gratuit o carte tipărită din stocul nostru!

Pentru mai multe detalii privind drepturile de autor, accesati termenii si conditiile de colaborare!

 

 

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

1. Cine a elaborat (conceput) lucrările prezentate pe site-ul www.lucrări.ro?

Toate lucrările in format tiparit şi/sau ebook, prezentate pe site-urile grupului nostru editorial, sunt concepute fie în redacţiile editurilor noastre, prin specialişti din diverse domenii de activitate - avocaţi, jurişti, economişti, ingineri etc., în decursul a peste 10 ani de activitate, fie de societăţile partenere, în special edituri de prestigiu axate pe domeniile juridic, economic, agricol, dar şi din alte ramuri de activitate.

Nu expunem spre vânzare lucrări fără a respecta termenii şi condiţiile contractuale impuse de partenerii nostri ori fără respectarea legislaţiei în vigoare! De asemenea, pentru că nu de puţine ori s-a întâmplat să fim întrebaţi de către clienţi, facem precizarea că nu oferim la schimb lucrări din stocul nostru! 

 

2. În ce format se predau lucrările comandate?

Lucrările prezentate pe site-urile companiei noastre se predau fie în format tipărit, fie în format şi tipărit şi electronic, ori numai electronic (pe CD, în format Word şi/sau PDF), în funcţie de specificaţiile tehnice indicate pe pagina de prezentare a fiecărui produs.

 

3. Care este termenul de livrare al lucrărilor?

Atât lucrările tipărite, cât şi lucrarile în format electronic se livrează, în măsura în care sunt pe stoc, în termen de cca. 2-5 zile lucrătoare, în funcţie de modalitatea de transport aleasă de dvs. (Servicii de transport rapid sau normal). Comenzile care nu pot fi onorate intr-un timp rezonabil datorita lipsei produselor din stoc, vor fi anulate si vom trimite, prin email, notificare catre client despre situatia apărută. Astfel de momente se pot ivi oricand, spre exemplu, din cauza epuizării lucrărilor solicitate la partenerii nostri contractuali (producatori, furnizori etc.).

 

4. În ce scop pot folosi o lucrare publicată pe site-ul dvs.?

Lucrările publicate pe site-ul nostru se pot folosi în orice scop, atât timp cât se respectă legislaţia în vigoare privind drepturile de autor. Spre exemplu, se pot folosi, ca şi orice carte, ca sursă de documentare sau ca material educativ pentru aprofundarea unui anumit domeniu sau temă; se pot folosi la elaborarea propriilor lucrări, articole, referate etc. necesare în procesul educaţional; se pot folosi chiar si citate din lucrări, dar, bineînţeles, cu specificarea sursei de documentare.

 

5. Pot folosi o lucrare de pe site-ul dvs. ca şi lucrare de licenţă, de disertaţie sau de doctorat ?

NU, nu puteti folosi ca atare lucrările prezentate pe site-ul nostru ca lucrări de licenţă, disertaţie, doctorat etc. pentru că, în primul rând, aţi încălca drepturile de autor. Puteţi însă folosi lucrările editate de noi ca principală sursă de documentare, cu condiţia să specificaţi sursa, în notele de subsol, care trebuie să cuprindănumele autorului lucrării, titlul lucrării, editura producătoare, anul editării şi pagina. De asemenea, lucrarea utilizată trebuie trecută la bibliografia finală a lucrării dvs.

În al doilea rând, Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 (publicată în Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2011) interzice expres vânzarea/cumpărarea de lucrări de licenţă, disertaţie, doctorat sau alte asemenea lucrări ştiinţifice, prin dispoziţiile art. 143 alin. (5) stipulând că: "Este interzisă comercializarea de lucrări ştiinţifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calităţii de autor al unei lucrări de licenţă, de diplomă, de disertaţie sau de doctorat". Totodată noua lege a impus sancţiuni severe atât pentru cei care cumpără astfel de lucrări gata făcute cât şi pentru cadrele didactice, care nu se preocupă de asigurarea originalităţii lucrărilor pe care le coordonează. 

În aceste condiţii putem să formulăm şi câteva SFATURI şi/sau AVANTAJE:

1. Nu riscaţi exmatricularea sau alte sancţiuni cumpărând, spre exemplu, o lucrare de licenta gata facută, când puteţi să vă procuraţi foarte uşor cărţi şi alte documentaţii necesare concepute de profesionişti şi să vă elaboraţi singuri lucrările, asigurând astfel originalitatea muncii dvs. şi fără să riscaţi absolut nimic! Mai mult decât atât, aveţi şi avantajul că, la final, veţi şti ce aţi scris în propria lucrare şi veţi fi mai bine pregătit în vederea susţinerii acesteia.

2. Elaborând singuri proiectele veţi avea şi garanţia că ce aţi scris este corect, atât din punct de vedere noţional, gramatical etc., cât şi sub aspectul legislaţiei în vigoare! Cu titlu de exemplu, vă amintim că în cazul lucrărilor juridice, veţi găsi de vânzare pe internet fel şi fel de lucrări elaborate de neprofesionisti, redactate fără a se ţine cont de legislaţia în vigoare care în România este într-o continuă schimbare. În aceste condiţii cel mai bine este să folosiţi surse de încredere şi să verificaţi personal schimbările legislative!

3. Elaborând singuri lucrările veți evita încălcarea drepturilor de autor, dacă avem aici în vedere că majoritatea site-urilor care vând lucrări de licență, diplomă, disertație sau doctorat funcționează ilegal, prin punerea în vânzare fără niciun drept, a unor lucrări elaborate de alte persoane şi "adunate" de la profesori, secretariatele facultăţilor, centrele de copiere sau chiar de la firmele care asigură copertarea lucrărilor.

Pentru mai multe detalii privind modul de elaborare al unor lucrări de ştiinţifice puteţi consulta ghidul de redactare şi tehnoredactare a unei lucrări ştiinţifice!

Cosul de cumparaturi

Cosul este gol.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Top vanzari

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 68.50
Imparateasa fara coroana

Imparateasa fara coroana

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Plangi, plangi, balalaika

Plangi, plangi, balalaika

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Calea ducesei

Calea ducesei

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Casa din Cherry Street

Casa din Cherry Street

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Mafia si miliardarii

Mafia si miliardarii

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 128.00
Cresterea gainilor

Cresterea gainilor

Pretul nostru: Lei (Ron) 10.00

Parteneri

trafic ranking

Statistici web

eXTReMe Tracker