Welcome to our store!

Filtreaza

Parteneri

 

 

Beletristica

List view

Subcategorii

Vintila Corbul (24)

Vintilă Corbul A scris primele romane la 16 şi respectiv 18 ani, la vremea aceea fiind considerat un fenomen. În ciuda insistenţelor tatălui, care îşi dorea ca fiul său să devină magistrat, pentru a gestiona imensa avere a familiei, Vintilă Corbul decide să devină scriitor. A continuat să scrie frenetic până sfârşitul vieţii. La 91 de ani scria în fiecare noapte, spunând că se simte de vârsta persona¬je¬lor sale. Nenumăratele măsuri arbitrare ale regimului comunist, confiscările abuzive, arestările din ce în ce mai numeroase au marcat începutul tiraniei staliniste, care presa din ce în ce mai mult. Vintilă Corbul şi familia sa - se căsătorise între timp – au fost evacuaţi din casa lor şi forţaţi să se instaleze în bucătăria unui imobil şubrezit, alcătuit din 4 camere locuite de patru familii. Tatăl lui Vintilă Corbul a fost arestat şi a murit în închisoare după aproximativ 12 ani de detenţie. Toate proprietăţile sale, ca şi cele ale mamei lui Vintilă Corbul, au fost confiscate. Soţia lui Vintilă Corbul nu a putut suporta nenorocirea comunistă şi l-a părăsit, pentru a se căsători cu un israelit.

Sir Arthur Conan Doyle (4)

Născut pe 22 mai 1859, Sir Arthur Conan Doyle a avut o viaţă care, după unii, a întrecut prin aventură şi inedit chiar şi cele mai îndrăzneţe scrieri ale sale. Sir Arthur, cunoscut în toată lumea pentru crearea personajului Sherlock Holmes, s-a născut la Edinburgh, într-o familie de irlandezi emigranţi. A urmat facultatea de medicină şi, după absolvirea studiilor, înainte de a împlini 20 de ani, a publicat prima sa povestire, în “Chambers’s Edinburgh Journal”. A continuat să scrie tot restul vieţii, atât aventurile poliţiste care îl aveau ca personaj central pe imbatabilul detectiv, cât şi romane istorice, povestiri science-fiction, piese de teatru, romane de dragoste şi, spre sfârşitul carierei literare, studii dedicate spiritismului. Conan Doyle a fost căsătorit de două ori, iar povestea acestor iubiri este comparabilă prin intensitate cu orice poveste de dragoste a literaturii universale. Tanărul doctor s-a îndrăgostit pentru prima dată în 1885, de Louise Hawkins, cu care s-a căsătorit în acelaşi an. Au avut împreună doi copii, dar 12 ani mai târziu autorul a întâlnit-o pe cea care urma să-i fie a doua soţie, Miss Jean Leckie. De aceasta s-a îndrăgostit pasional, la prima vedere, dar a rămas loial primei soţii până la moartea acesteia, în 1906. Un an mai târziu, în 1907, s-a căsătorit cu Jean Leckie, cu care a avut o căsnicie fericită până la sfârşitul vieţii. Cu câteva zile înainte de moarte, în 1930, Conan Doyle ar fi spus: “Cititorul va realiza că am avut o viaţă plină de aventuri. Dar cea mai mare dintre ele începe abia acum”.

Alexandre Dumas (10)

Alexandre Dumas (1802-1870), cunoscutul romancier francez din secolul al XIX-lea, apreciat îndeosebi pentru numeroasele sale romane istorice, a încântat mii de cititori cu titluri precum „Contele de Monte Cristo“, „Cei trei muschetari“ sau „Regina Margot“. Bunicul său, marchizul Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie, a servit guvernul Franţei ca Général commissaire de Artilerie în colonia Saint-Domingue (astăzi Haiti), unde s-a căsătorit cu Marie-Césette Dumas, o sclavă de culoare. În 1762, aceasta l-a născut pe tatăl său, Thomas-Alexandre, şi a decedat la scurt timp după naştere. La întoarcerea marchizului şi a fiului său în Normandia, sclavia încă exista, iar băiatul a avut de suferit datorită faptului că era pe jumătate negru. În 1786, Thomas-Alexandre s-a înrolat în armata Franceză, folosind numele de familie al mamei sale ca să protejeze reputaţia aristocratică a familiei. În urma revoluţiei franceze, marchizul şi-a pierdut proprietăţile, dar Thomas-Alexandre Dumas a avut o carieră distinsă în armata revoluţionară, ajungând la gradul de General înaintea împlinirii vârstei de 31 ani. Thomas-Alexandre s-a căsătorit cu Marie-Louise Elisabeth Labouret, iar în iulie 1802, în Villers-Cotterêts, Aisne, lângă Paris, s-a născut fiul lor, Alexandre Dumas. Tatăl său, Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie, general al Revoluţiei franceze a murit (1806) când fiul său avea trei ani şi jumătate. Alexandre Dumas a fost crescut de mama sa şi a primit o educaţie mai degrabă mediocră, însă acest fapt nu i-a afectat afinitatea pentru cărţi, pe care le citea ori de câte ori avea ocazia. După studii neglijate, a lucrat ca funcţionar în biroul unui notar şi a debutat redactând piese de teatru împreună cu prietenul său, vicontele Adolphe Ribbing de Leuven. Aceste prime încercări literare au fost eşecuri. Continuă să scrie teatru şi cunoaşte, în fine, succesul în 1829, graţie reprezentaţiei cu Henric al III-lea şi curtea sa, la Comedia franceză. Succesul continuă pe toată durata carierei sale literare, în genurile sale predilecte: dramatic şi romanul istoric. Deşi câştigă destul din scris, Dumas este mereu plin de datorii, asigurându-şi un confort mai mare decât îşi poate permite şi cheltuind enorm cu multele femei cu care are aventuri. În seria de autor Alexandre Dumas au apărut: Cei trei muschetari • După 20 de ani • Vicontele de Bragelonne • Laleaua neagră • Contele de Monte-Cristo • Regina Margot • Doamna de Monsoreau • Cei patruzeci şi cinci • Sfinxul roşu

Dinu Sararu (5)

Dinu Săraru s-a născut la 30 ianuarie 1932, la Râmnicu-Vâlcea. Tatăl, Costică Săraru, a fost învăţător, iar mama, Cornelia, casnică. Scriitorul a copilărit în satul Olari, comuna Slătioara, judeţul Vâlcea, loc în care a ştiut să observe universul ţăranilor, pe care mai apoi l-a înfăţişat în operele sale. În 1947 vine la Bucureşti şi urmează cursurile Liceului „Matei Basarab” pentru un an, iar mai apoi pe cele ale Liceului „Mihai Viteazul”. În 1950 se angajează, în urma unui concurs, ca reporter la Radiodifuziunea Română. Aici este remarcat de redactorul-şef adjunct al redacţiei culturale, Alexandru Balaci, care îi devine mentor şi îi îndrumă primii paşi în gazetărie. Astfel, începe să scrie reportaje şi recenzii, pe care le publică în „Tânărul scriitor”. Continuă să publice în „Gazeta literară”, „Luceafărul”, „Scânteia tineretului”. Deşi consacrat ca gazetar, se înscrie totuşi la Facultatea de Ziaristică, pe care o absolvă în 1978. Romanul care l-a consacrat, „Nişte ţărani”, începe să fie publicat mai întâi în foileton, săptămânal, în revista „Flacăra”. „Mă duceau la exasperare imaginile din literatură în care ni se descria un ţăran continuu fericit şi care nu mai ştia ce să facă de bucurie că a venit în sfârşit revoluţia socialistă să-l invite la colectivizare ca la o serbare“, descrie însuşi Dinu Săraru motivul care i-a vegheat, încă de la început, cariera de scriitor. Urmează celelalte romane („Clipa”, „Dragostea şi Revoluţia”, „Iarba vântului”, „Crimă pentru pământ”, „Ciocoii noi cu bogyguard”) care l-au menţinut în atenţia criticilor şi a publicului, toate traduse în mai multe limbi şi distinse cu premii importante. Dar opera lui Dinu Săraru nu a intrat în eternitate doar prin cărţile tipărite, ci şi datorită ecranizărilor sau a transpunerilor pe scenă a scrierilor sale.

William Shakespeare (14)

William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564- d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg, poet și creator de sonete englez, care este considerat a fi cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. Ca dramaturg, a scris câteva dintre cele mai puternice tragedii și numeroase comedii. De asemenea, a scris 154 de sonete și numeroase poezii. Dintre acestea, unele sunt considerate drept cele mai strălucitoare opere scrise vreodată în literatură, datorită priceperii lui Shakespeare de a depăși narațiunea și de a descrie cele mai intime și profunde aspecte ale naturii umane. Se crede că majoritatea operei a scris-o între 1585 și 1613, deși datele exacte și cronologia pieselor de teatru atribuite lui nu se cunosc cu precizie. Influența exercitată de Shakespeare asupra vorbitorilor de limba engleză din întreaga lume se reflectă prin recunoașterea imediată a unor citate din piesele lui Shakespeare, titlurile operelor bazate pe fraze din Shakespeare și numeroasele adaptări ale pieselor sale. Alte semne ale influenței sale contemporane sunt includerea sa în primele 10 poziții într-un top al "Celor mai importanți 100 de britanici", sondaj sponsorizat de BBC, frecventele producții bazate pe operele sale, cum ar fi BBC Television Shakespeare (un set de adaptări pentru televiziune ale pieselor sale) și succesul filmului "Shakespeare in Love" (1998), o ficțiune dedicată vieții scriitorului, bazată pe scenariul unui foarte cunoscut autor dramatic contemporan, Tom Stoppard, care a scris o rescriere în cheie postmodernă a lui Hamlet, "Rozencrantz și Guildestern sunt morți". Toate piesele au fost puse în scenă la Teatrul Globe a cărui deviză ce se putea citi pe cortina teatrului, era "Totus mundus agit histrionem". Ea reprezenta traducerea în limba latină a unei replici celebre din piesa "Cum vă place", "Lumea este o scenă și oamenii sunt doar actori".

Charles Dickens (10)

Fiu al lui John si al Elizabethei Charles Dickens s-a nascut în Portsmouth, Hampshire, în anul 1812 . Primii ani ai vietii au fost unii foarte fericiti, însa totul avea sa se schimbe dupa ce tatal sau a pierdut o suma mare de bani în distractii. Ca urmare a acestei pierderi financiare, familia este trimisa la închisoarea datornicilor, iar micul Charles, considerat destul de matur ca sa munceasca, se angajeaza în fabrica de crema de ghete a lui Warren, unde lucreaza câte zece ore pe zi, în conditii de-a dreptul inumane, pentru un salariu mizerabil. Cu banii primiti trebuie sa plateasca chiria si sa îsi ajute si familia din închisoare.Din fericire, dupa o perioada de timp, situatia familiei se îmbunatateste în urma unei mosteniri venite din partea familiei tatalui. Desi familia Dickens este eliberata de la Marshallsea, datorita mostenirii primite, mama îl lasa pe Charles sa munceasca în continuare, lucru pe care autorul nu va putea sa-l ierte toata viata. De neuitat pentru el va fi si situatia grea a clasei în mijlocul careia si-a trait o parte din copilarie, pe care o va prezenta cu un deosebit talent în multe dintre operele sale.

Cosul de cumparaturi

Cosul este gol.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Top vanzari

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 68.50
Imparateasa fara coroana

Imparateasa fara coroana

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Plangi, plangi, balalaika

Plangi, plangi, balalaika

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Calea ducesei

Calea ducesei

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Casa din Cherry Street

Casa din Cherry Street

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Mafia si miliardarii

Mafia si miliardarii

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 128.00
Cresterea gainilor

Cresterea gainilor

Pretul nostru: Lei (Ron) 10.00

Parteneri

trafic ranking

Statistici web

eXTReMe Tracker