Welcome to our store!

Parteneri

 

 

Tehnologia reproducerii ciprinidelor asiatice

Date: 2014-02-14

 

Tehnologia reproducerii ciprinidelor asiatice

By  
Font size: Decrease font Enlarge font
Tehnologia reproducerii ciprinidelor asiatice

După perioada de iernat, la temperaturi de 10-14(C, reproducătorii se parchează separat pe sexe, în heleştee de prematurare, cu suprafaţa de 1 ha, adâncimea de 2-3 m, debitul de 3-5 l/sec/ha(fiind specii reofile),densitatea de populare este de 1ex /10 m2.

 

Se aleg reproducătorii activi după gradul de maturare pe 2 grupe:

 

- grupa 1 (reproducători activi):

- femelele care au abdomen mărit şi moale, iar la scoaterea din apă se ovalizează

- masculii cu partea interioara a pectoralelor zimţată, iar la apăsarea pe abdomen apar picături de lichid seminal;

 

- grupa 2 ( reproducători de rezervă)

- femelele care au abdomen mărit şi tare, iar la scoaterea din apă nu se ovalizează

- masculii cu partea interioara a pectoralelor mai puţin zimţată, iar la apăsarea pe abdomen nu apar picături de lichid seminal.

 

În heleşteele de prematurare, reproducătorii din prima grupa stau 1,5-2 luni, pâna la însumarea gradelor zile caracteristice fiecărei specii. Se vor alcătui loturi de 5-6 reproducători şi se vor folosi la reproducere în perioade succesive de câte 2 zile, în funcţie de viteza fluxului tehnologic.

Se practică reproducerea artificială, prin care reproducătorii sunt stimulaţi hormonal, adică li se injectează hipofiză obişnuită de crap sau alte substanţe analoage, cu acelaşi efect. Pentru femele, doza este 3-6 mg/kg corp, iar pentru masculi doza este 0,5-2 mg/kg corp. Dozele de injectat se aplică în două cantităţi: prima 0,5 mg/kg corp. După injectare, reproducătorii sunt introduşi în bazine de maturare, separaţi pe sexe, câte 5-6 reproducători/bazin.

Reproducerea se face folosind 2 metode:

- reproducerea artificială (metoda clasică) – prezintă fazele: reproducătorii se injectează cu D1 , se introduc în BM , se ţin o anumită perioadă de timp, apoi se prelevează din nou şi se injectează D2. În regiunile unde temperatura apei între zi şi noapte nu depăşeşte 2°C, D1 se face între orele 19-20, iar D2 se face după 24 de ore, urmând maturarea completă a icrelor. După 10-12 ore de la D2 se scot din BM şi li se recoltează gameţii, folosindu-se metoda uscată (recoltarea se va face în două vase fără apă), apoi se porţionează icrele (în funcţie de tipul incubatoarelor din staţie Zug-Weiss, cu capacitatea de 250-300 g icre sau Nucet, cu capacitatea de 600-800 g icre), în vase unde se va face fecundarea, prin adăugarea de 5 ml de lichid seminal. Lichidul seminal se poate recolta de la mai mulţi masculi într-un cilindru gradat, pentru a preveni posibila incompatibilitate a gameţilor.

Se amestecă gameţii pentru uniformizare, apoi se adaugă apă până la nivelul de 2 cm deasupra icrelor. Se lasă în repaos pentru fecundarea propriu-zisă, apoi se spală şi se hidratează, adică icra îşi măreşte volumul de la 1,5-2 mm la 4-5 mm, urmând introducerea în incubatoare, unde are loc embriogeneza timp de 25-35 ore.

Larvele eclozate sunt trecute apoi în juvelnice din plasă de Nytal (200.000 larve/juvelnic), cu diametrul ochiului de 0,5 mm. Larvele stau 3-5 zile în juvelnice, apoi vor fi numărate şi transportate cu diferite recipiente (frecvent,saci de polietilenă) în cadrul unităţii la bazinele de predezvoltare (cu suprafaţa de 1 ha şi adâncimea de 1,25 m) sau la alţi beneficiari. Bazinele de predezvoltare se fertilizează din timp pentru dezvoltarea hranei naturale, apoi se inundă cu cca. 7 zile înainte de populare, densitatea fiind de 1-1,5 milioane larve/ha. Durata predezvoltării este de 5-21 zile, iar pierderile numerice pentru această etapă sunt de 50%.

-reproducerea dirijată – necesită bazin de formă cilindro-conică din beton şi casetă paralelipipedică de 2,5/2 m pentru recoltarea icrelor fecundate.

În BC are loc reproducerea directă fără intervenţia tehnologului asupra reproducătorilor (fără mulgerea icrelor şi laptilor). Loturile de reproducători au 10-15 exemplare cu raport de 1:1 între sexe.

Reproducătorii se aduc de la bazinele de prematurare, se stimulează hormonal, cantitatea de hipofiză fiind împărţită în două doze, D1 = 0,5 mg/kg corp. După D1 reproducătorii se introduc în bazinele de maturare, separat pe sexe; după 8-12 ore, reproducătorii se prind şi se face D2 până la 3-4 mg/kg corp, apoi se introduc în BC.

Pentru a se crea un curent de apă circular, alimentarea se face dintr-o conductă externă, cu diametrul de 40-45 cm, care se continuă în interiorul bazinului cu o ţeavă perforată şi situată la ½ din înălţime, fiind orientată oblic faţă de rază. Datorită acestei orientări, va crea un curent cu viteza 0,5-1 m/s, asemănător celui din mediul natural unde se reproduc aceste specii.

După umplerea bazinului, nivelul apei se menţine la cota normală(3m), prin reglarea admisiei şi evacuării.

După cca. 10 ore, are loc eliminarea şi fecundarea gameţilor. După 10-15 min. de la apariţia icrelor în masa apei, se va trece la recoltarea lor prin reducerea debitului de admisie (devenind mai mic decât cel de evacuare). În centrul bazinului se vor concentra icrele şi vor fi transportate la caseta de colectare prin conducta centrală. Nivelul apei în bazin va rămâne cât înălţimea reproducătorilor. Ulterior, reproducătorii sunt prinşi şi transportaţi la bazinele de creştere.

Icrele din caseta de colectare se vor transporta în staţia de incubaţie cu ajutorul unei conducte flexibile din aluminiu sau din pânză, apoi vor fi puse în incubatoare.

În continuare se vor respecta fazele de la prima metodă.

Cosul de cumparaturi

Cosul este gol.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Top vanzari

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 68.50
Imparateasa fara coroana

Imparateasa fara coroana

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Plangi, plangi, balalaika

Plangi, plangi, balalaika

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Calea ducesei

Calea ducesei

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Casa din Cherry Street

Casa din Cherry Street

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Mafia si miliardarii

Mafia si miliardarii

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 128.00
Cresterea gainilor

Cresterea gainilor

Pretul nostru: Lei (Ron) 10.00

Parteneri

trafic ranking

Statistici web

eXTReMe Tracker