Welcome to our store!

Filtreaza

Parteneri

 

 

EBooks - Lucrari in format electronic

Drept Procesual Civil (Procedura Civila) - Cărţi, Lucrări de specialitate, Lucrari in format electronic, Lucrari in format tiparit, ebooks - Librarie online
Grid view

Carti la PRET PROMOTIONAL

Produse

Actele de procedura civila privind somatia de plata

Actele de procedura civila privind somatia de plata

Procedura somaţiei de plată este o procedură simplificată de realizare voluntară sau prin executare silită a creanţelor băneşti certe, lichide şi exigibile. Actul normativ care reglementează procedura somaţiei de plată este Ordonanţa Guvernului nr. 5/2001, aşa cum a fost modificată prin Legea nr. 295 din 15 mai 2002 şi prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 142/24 octombrie 2002.

Pe parcursul proiectului de faţă am avut în vedere o prezentare exhaustivă a procedurii somaţiei de plată, cu privire specială asupra actelor de procedură civilă privind somaţia de plată.

În acest sens, în primul rând am considerat necesar a reţine în Capitolul 1 introductiv unele aspecte generale privind procedura somaţiei de plată. Astfel, am arătat că procedura somaţiei de plată este o procedură specială ce se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.

Pretul nostru: Lei (Ron) 220.00
Cantitate:
Actele de procedura si termenele procedurale

Actele de procedura si termenele procedurale

Activitatea ce se desfăşoară în cursul procesului civil se concretizează într-un complex de acte procedurale ale părţilor, ale instanţei, ori ale organelor auxiliare, conceptul de act procedural evocând în mod neîndoielnic ideea unei manifestări de voinţă făcute în vederea producerii unor efecte juridice, însă o asemenea caracteristică nu este proprie actului de procedură, ci comună oricărui alt act juridic. Prin urmare, actul de procedură reprezintă orice act făcut în cursul şi în cadrul procesului civil de către instanţa de judecată şi ceilalţi participanţi la proces, legat de activitatea procesuală a acestora. Definiţia menţionată este preluată de majoritatea autorilor care au cercetat problematica actelor de procedură, abordare care s-a repercutat şi asupra concepţiilor exprimate de jurisprudenţă.

Pretul nostru: Lei (Ron) 280.00
Cantitate:
Actele de procedura. Notiune. Conditii de validitate si sanctiuni

Actele de procedura. Notiune. Conditii de validitate si sanctiuni

Respectarea legalităţii în procesul civil de către instanţele judecătoreşti înseamnă, deopotrivă asigurarea justei aplicări a normelor de drept material, printr-o corectă încadrare a faptelor în prevederile legale, precum şi respectarea cu stricteţe a normelor procesuale care consacră reguli specifice de desfăşurare a procesului civil, menite să asigure realizarea în practică a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor juridice şi fizice.

În acest context, actele de procedură au o importanţă covârşitoare în procesul civil, căci ele constituind cadrul legal al procesului, reflectă poziţia şi manifestările de voinţă atât ale părţilor cât şi ale instanţei în judecată.

Din acest punct de vedere, actele de procedură reprezintă mijloacele juridice specifice, puse de legiuitor la dispoziţia instanţei de judecată sau a părţilor participante la procesul civil. Ele fiind componente ale procesului, contribuie într-un mod substanţial la realizarea funcţiilor procesului, la restabilirea, în baza legii, a acelor raporturi juridice care au fost încălcate sau nesocotite.

Într-un sens restrâns, actele de procedură au diverse funcţii, în raport cu faza procesuală în care ele trebuie îndeplinite sau a termenului în care legea prescrie îndeplinirea lor. Astfel, cererea de chemare în judecată şi cererea convenţională, pe lângă faptul că sesizează instanţa, ele au menirea de a reclama în justiţie drepturi încălcate sau considerate a fi încălcate de partea adversă.

Pretul nostru: Lei (Ron) 180.00
Cantitate:
Actele instantei in procesul civil

Actele instantei in procesul civil

În cursul activităţii judiciare, instanţa are multiple atribuţii privitoare la cercetarea în fapt şi în drept a cauzei, la conducerea dezbaterilor şi la soluţionarea litigiului. Activitatea judiciară se concretizează în actele de procedură întocmite de instanţă sau de părţi. Actul cel mai important al instanţei de judecată îl constituie hotărârea finală. O semnificaţie identică au şi încheierile de şedinţă, întocmite cu prilejul fiecărei dezbateri.

Pretul nostru: Lei (Ron) 180.00
Cantitate:
Actele partilor in procesul civil

Actele partilor in procesul civil

În cadrul procesului civil părţile îndeplinesc diferite acte de procedură, o deosebită importanţă în cadrul acestora reprezentând-o cererile pe care părţile le formulează în diferite faze sau etape ale procesului civil.

În afara unor situaţii de excepţie, instanţa nu se sesizează din oficiu. Cu alte cuvinte, de regulă, judecata presupune o iniţiativă din partea aceluia care va avea calitatea de reclamant în proces. Această iniţiativă este denumită “cerere introductivă de instanţă” sau “cerere iniţială”. Este o cerere “introductivă de instanţă” sau “iniţială” pentru că, pe de o parte, exprimă iniţiativa reclamantului, iar pe de alta, întrucât ea iniţiază judecata.

Pretul nostru: Lei (Ron) 190.00
Cantitate:
Actiunea civila in cazul somatiei de plata

Actiunea civila in cazul somatiei de plata

Art. 1 al Ordonanţei Guvernului nr. 5/2001 prevede că procedura somaţiei de plată este o procedură ce se desfăşoară, la cererea creditorului, în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile, ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau alt înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege, şi care atestă drepturi şi obligaţii privind executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte pretenţii. Din dispoziţiile legale rezultă că această procedură se aplică cererilor de realizare a creanţelor creditorilor faţă de debitori, creanţe care reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani şi că sfera de aplicare a acestei proceduri se restrânge numai la acţiunile în pretenţii.

Hotărârile pronunţate în cadrul acestei proceduri nu au autoritatea lucrului judecat asupra fondului litigiului. În cazul în care instanţa apreciază că nu sunt îndeplinite condiţiile necesare emiterii ordonanţei care să conţină somaţia de plată o va respinge, irevocabil, creditorul având însă dreptul să pornească procedura de drept comun pentru recuperarea debitului.

Cererile privind somaţia de plată se depun la instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă.

Pretul nostru: Lei (Ron) 220.00
Cantitate:
Actiunea in anulare a hotararii arbitrale

Actiunea in anulare a hotararii arbitrale

Calitatea şi eficienţa hotărârii arbitrale se apreciază prin acceptarea ei de către părţi, manifestată prin neintroducerea acţiunii în anulare sau, în caz contrar, prin respingerea acţiunii în anulare. Se mai apreciază prin executarea de bunăvoie a hotărârii arbitrale sau, în caz de împotrivire, prin obţinerea învestirii cu formula executorie şi prin executare silită iar, în situaţia în care hotărârea arbitrală urmează a se executa în altă ţară, prin obţinerea recunoaşterii şi executării silite în acea ţară.

Aceste situaţii implică o hotărâre arbitrală convingătoare pentru părţi şi pentru instanţele judecătoreşti de control, prin temeinicia şi legalitatea ei, învederate printr-o solidă motivare.

În aprecierea valorii, calităţii şi eficienţei arbitrajului în general, intervin şi alţi indicatori: celeritatea judecăţii arbitrale, costuri rezonabile, realizarea efectivă de către partea câştigătoare a drepturilor recunoscute prin hotărârea arbitrală.

Pretul nostru: Lei (Ron) 190.00
Cantitate:
Apelul in procesul civil

Apelul in procesul civil

Apelul este mijlocul procedural prin care partea nemulţumită de hotărârea primei instanţe sau procurorul, solicită instanţei ierarhic superioare, în condiţiile prevăzute de lege, reformarea hotărârilor atacate ori anularea acestora.

În raport cu dispoziţiile care îl reglementează, apelul poate fi caracterizat ca o cale de atac comună, ordinară, suspensivă de executare, de reformare şi devolutivă.

Altfel spus, apelul reprezintă calea de atac obişnuită prin care partea interesată sau procurorul invocă nemulţumirea faţă de hotărârea de primă instanţă.

Pretul nostru: Lei (Ron) 190.00
Cantitate:
Arbitrajul si statutul arbitrilor

Arbitrajul si statutul arbitrilor

În sinteză la aspectele prezentate pe parcursul studiului de faţă, în cele ce urmează aducem în discuţie cele mai importante idei referitoare la statutul arbitrilor.

Astfel, după cum am subliniat şi reţinut, potrivit art. 3401 C. proc civ.: "arbitrajul poate fi încredinţat, prin convenţia arbitrală, uneia sau mai multor persoane, învestite de părţi sau în conformitate cu acea convenţie să judece litigiul şi să pronunţe o hotărâre definitivă şi obligatorie pentru ele. Arbitrul unic sau, după caz, arbitrii învestiţi constituie tribunalul arbitral".

Totodată, art. 344 C. proc. civ. arată că poate fi arbitru orice persoană fizică, de cetăţenie română, care are capacitate deplină a drepturilor, iar potrivit art. 347 alin. 1 C. proc. civ. arbitrii sunt numiţi, revocaţi sau înlocuiţi conform cu dispoziţiile convenţiei arbitrale.

Aşadar, poate fi arbitru orice persoană fizică, de cetăţenie română, care are capacitate deplină a drepturilor sunt următoarele:

- trebuie ca arbitrul să fie „orice persoană fizică”, de unde rezultă că legiuitorul nu a înţeles să „delege” această calitate şi persoanelor juridice;

persoana fizică trebuie să aibă cetăţenia română, condiţie care însă nu trebuie îndeplinită în cazul arbitrajului internaţional, întrucât Codul de procedură civilă permite ca partea străină să numească arbitri de cetăţenie străină (art. 3692 alin. 2 C. proc. civ); tot astfel, în cadrul arbitrajului internaţional, deoarece părţile pot conveni ca arbitrul unic sau supraarbitrul să fie cetăţean al unui al treilea stat.

Legiuitorul nu a adoptat soluţia existentă în alte sisteme de drept cu privire la condiţia cetăţeniei arbitrului.

- cea de-a treia condiţie stabilită de lege se referă capacitatea deplină de exerciţiu a drepturilor persoanei care doreşte să fie arbitru; condiţia se justifică pe deplin având în vedere atribuţiile arbitrilor.

Pretul nostru: Lei (Ron) 180.00
Cantitate:
Arbitrii. Conditii pentru a fi arbitru international

Arbitrii. Conditii pentru a fi arbitru international

În prezent, arbitrajul a devenit o instituţie juridică din ce în ce mai uzitată în rezolvarea disputelor dintre părţile raporturilor juridice, cu deosebită importanţă atât în materie comercială, cât şi în cazul disputelor comerciale internaţionale, între părţile implicate în comerţul internaţional.

Actualitatea şi extinderea instituţiei arbitrajului ca o modalitate de rezolvare a diferendelor şi litigiilor dintre părţi se explică prin multiplele avantaje pe care le oferă.

Arbitrajul poate fi definit ca o modalitate de rezolvare a conflictelor prin instituirea unei justiţii private potrivit cu care, în temeiul unei convenţii, litigiile pot fi sustrase jurisdicţiilor de drept comun, pentru a fi soluţionate de anumite persoane investite cu misiunea de a judeca .

Pretul nostru: Lei (Ron) 260.00
Cantitate:
Previous | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 Next Page 1 of 6

Cosul de cumparaturi

Cosul este gol.

Newsletter

Enter your email to subscribe to Newsletter:

Top vanzari

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Hotelul. Economie si management. Editia a VI-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 68.50
Imparateasa fara coroana

Imparateasa fara coroana

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Plangi, plangi, balalaika

Plangi, plangi, balalaika

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Calea ducesei

Calea ducesei

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Atentie! Los Angeles va sari in aer!

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Casa din Cherry Street

Casa din Cherry Street

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Mafia si miliardarii

Mafia si miliardarii

Pretul nostru: Lei (Ron) 47.50
Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Evolutia gandirii economice. Editia a IV-a

Pretul nostru: Lei (Ron) 128.00
Cresterea gainilor

Cresterea gainilor

Pretul nostru: Lei (Ron) 10.00

Parteneri

trafic ranking

Statistici web

eXTReMe Tracker